Kuchyňská deska z přírodního kamene – výhody a nevýhody

Přírodní kámen: žula, mramor a břidlice

Pro desky z přírodního kamene si můžete vybrat mezi žulou, mramorem a břidlicí. Přírodní kámen, vypadá elegantně a lze zvolit individuální povrchové vzorkování, stejně jako širokou škálu barev, ale když přijde na cenu, zaplatíte za desku i několik stovek za metr čtverečný. Velkou výhodou je, že přírodní kameny jsou necitlivé na teplo, řezání a poškrábání a dokonce i voda jim obvykle neublíží. Obzvláště robustní je žula. Odolává teplotám až do 600 stupňů a je zvláště odolná vůči skvrnám a škrábancům. Kromě toho je hladký povrch kamene velmi snadno čistitelný. Mramor je trochu měkčí, náchylnější k poškrábání a dalším poškozením a je citlivější na barvení, protože absorbuje tekutinu snadněji a je citlivější na kyselinu než žula.
leštěná žula
 
Také břidlice neodpovídá tvrdosti žuly a je náchylná k poškrábání. Někdy mohou prasknout i kusy materiálu. Většina břidlice se láme a štípe, což vytváří nerovný povrch – nepraktický pro manipulaci s řezacími deskami.
 
Při výběru dekoru byste se měli vědět, že přírodní kámen v černé a šedé barvě může působit chladně a zejména v malých malých kuchyních a jako silné pracovní desky může působit dominantně. Na druhé straně jemně vzorované žuly s mnoha barvami rychle přináší neklid.
 
Ochrana a péče: Všechny přírodní kameny jsou citlivé na kyseliny, a proto se rychle znečišťují od ovoce. Také byste měli používat čistící prostředek bez obsahu kyselin – nejlepší jsou speciální detergenty pro přírodní kameny. Přírodní kameny rychle absorbují tekutiny, proto je třeba rychle odstraňovat skvrny oleje a vody. Chcete-li se chránit před skvrnami, můžete desku impregnovat pomocí péče o přírodní kámen.
 kuchyňská linka se spotřebiči

Kuchyňské pracovní desky z přírodního kamene

+       působí ušlechtile
+       odolnost na teplo, řez a poškrábání (zejména žula)
–         jsou citlivé na kyselinu
–         nutná péče, aby se zabránilo skvrnám
–         cena